Pàgineshttps://www.catalunyareligio.cat/ca/pregariacat-celebra-seu-dese-aniversari-nova-web

diumenge, 2 de juliol del 2017

UN MANACORÍ "AMUNT"...




AQUESTA   FOTO  ÉS   MOLT   SIGNIFICATIVA







Un mallorquí per evitar un Titanic al Vaticà

El Papa Francesc ha agafat definitivament el timó de les reformes. No vol un Titanic que s'estavelli contra un iceberg inesperat. No vol més sorpreses ni esculls en la singladura del vaixell d'una Església que ell vol renovar sí o sí.
Al Vaticà alguns renovaran ara els esforços per titllar-lo de dictador, de persona intolerant i despòtica. Però són els mateixos de sempre, els que ja feien servir aquests adjectius quan Bergoglio intentava equilibris i de forma moderada buscava consens entre els immobilistes i els partidaris del canvi. L'estratègia no ha funcionat i davant del perill que les reformes alentides acabin en res, fa un gir radical o potser, millor dit, clava un cop de puny damunt la taula. La revolució Bergoglio recupera impuls.
Dos objectius
El Papa Francesc, no renovant el càrrec de Gerhard Ludwig Müller al capdavant de la Congregació per la Doctrina de la Fe, aconsegueix dos objectius, amb un final, això sí, incert El primer objectiu és eliminar l'iceberg immens que aquest cardenal alemany havia aixecatdavant el vaixell d'una Església després de moltes dècades en moviment.
El segon objectiu és donar un missatge clar de fermesa als que al darrera d'arguments teològics tradicionals, pretenen una Església encarcarada i envellida. El Papa amb aquesta mesura de no renovar aquest alt càrrec, una pràctica gens habitual a la Santa Seu, deixa clar el full de ruta per on el vaixell que ha salpat ha de navegar sense ensurts que el puguin portar a un naufragi.
L'Església catòlica - i el Papa n'és prou conscient - ha d'intentar buscar respostes i solucions a qüestions del Segle XXI que no admeten més esperes.
L'iceberg de Muller
Muller havia criticat els mètodes emprats en el Sínode la Familia, frenat el desenvelopament de la comissió, creada per Bergoglio, per solucionar d'una vegada per totes el delicat tema dels abusos sexuals de menors per part de sacerdots arreu del món. El cardenal alemany havia assumit com a propis els dubtes i l'oposició dels teòlegs més tradicionalistes sobre l'exhortació papal "Amoris Laetitia" que autoritzava la comunió als divorciats tornats a casar. Un gest de misericòrdia i braços oberts per milions de catòlics que els últims pontificats conservadors havien pràcticament expulsat de l'Església.
Un mallorquí conservador Bergoglio per substituir Muller ha optat per un home que coneix a fons el Palau del Sant Ofici, on té la seu la Congregació per la Doctrina de la Fe. Ha triat un jesuïta (una elecció de la que fins ara havia defugit i que li han criticat molts a la Companyia). Però no un jesuïta qualsevol.

Lluís Francesc Ladaria Ferrer
té una gran experiència acadèmica a la Universitat Gregoriana i diversos departaments vaticans. No és un progressista i els experts l'enquadren en el marc de la Teologia tradicional, però que no pensin els contraris a les reformes que Ladaria serà un home bel·ligerant amb la Teologia pastoral de Bergoglio. Ladaria -segons alguns dels seus escrits - sembla compartir amb el Papa argentí el concepte que el rigor de la tradició i la rigidesa no són en moltes ocasions una bona eina per afrontar els problemes del catolicisme del nostre segle.
Ladaria apostarà probablement per l'equilibri, per gestionar respostes en una institució que ha d'obrir la seva ortodòxia per explorar realitats quotidianes. No ho tindrà fàcil però el Papa ha posat al mallorquí amb la intenció de que el seu missatge - a vegades heterodoxe - no topi amb més intransigències disfressades de dogma.
El vaixell de l'Església no pot ser de cap manera - segons la doctrina Bergoglio - un Titanic luxós, orgullós i sobrat per les seves teòriques virtuts. El Papa Francesc vol que els que viatgen en la tercera classe naveguin també segurs. Amb els mateixos drets i deures que els de la primera classe. Els canvis que proposa per l'Església són radicals i potser ha trigat quatre anys a veure clara la carta de navegació; però, ara definitivament, l'ha dibuixada amb responsabilitat, fermesa i determinació.





El Papa releva al cardenal guardián de la ortodoxia, el crítico Müller

  • El jesuita español Luis Francisco Ladaria dirigirá la Congregación para la Doctrina de la Fe. La destitución evidencia las fuertes tensiones internas en el Vaticano
LA VANGUARDIA


Francisco ha decidido no renovar el mandato del prefecto de la Congregación para la Doctrina de la Fe, el cardenal alemán Gerhard Ludwig Müller, que se había alineado públicamente con los sectores conservadores reacios a algunos cambios impulsados por el Papa en el ámbito de la pastoral familiar, como la apertura a los divorciados vueltos a casar.
A Müller, que llevaba 5 años en el cargo y había sido nombrado por Benedicto XVI, le sustituirá su actual número dos, el arzobispo español Luis Francisco Ladaria Ferrer, jesuita. El relevo anunciado hoy es una noticia de alcance en el Vaticano. Marca quizás un antes y un después en el curso reformista del papa argentino, y pone en evidencia de nuevo las fuertes tensiones internas.



Le substituirá el arzobispo español Luis Francisco Ladaria Ferrer
La Congregación para la Doctrina de la Fe -el ex Santo Oficio- es un dicasterio fundamental, pues actúa como guardián teológico de la ortodoxia católica. Se ocupa, además, de tramitar los casos de pederastia eclesial que llegan de todo el mundo. Al frente de la congregación estuvo durante mucho años, antes de ser elegido pontífice, Joseph Ratzinger.
La marcha de Müller no ha sido una sorpresa. Se veía venir. El momento de hacerse pública, no obstante, refuerza la imagen de un pontificado en dificultades, de un Francisco a quien le cuesta imponer su visión de la Iglesia católica. Se produce, además, sólo dos días después de la excedencia concedida al cardenal australiano George Pell, prefecto de la poderosa Secretaria para la Economía, para que vuele a su país y se defienda ante los tribunales de las acusaciones de pederastia que la policía ha presentado contra él.
Refuerza la imagen de un pontificado en dificultades, a quién le cuesta imponer su visión de la Iglesia
También Pell, amante de la liturgia tradicional, ha sostenido estos años posiciones conservadoras, si bien forma parte todavía del consejo de nueve purpurados de todo el mundo, el C9, que se reúne cada dos meses para asesorar al Papa sobre la reforma de la curia y otras cuestiones de gobierno de la Iglesia universal. El desencuentro ideológico entre Francisco y Müller se puso ya de manifiesto durante el sínodo extraordinario sobre la familia, en el 2014.
La exhortación apostólica conclusiva de los dos sínodos consecutivos sobre la familia, ‘Amoris Laetizia’, ahondó las discrepancias. Müller siempre alertó del peligro de que, con la admisión a la comunión, aunque muy condicionada, de los divorciados vueltos a casar, se estuviera cuestionando la indisolubilidad del matrimonio católico.
Müller ha preferido retirarse antes que aceptar un cargo alternativo
Según ha trascendido del Vaticano, a Müller se le ofreció un cargo alternativo, pero no lo ha aceptado y ha preferido retirarse. Monseñor Ladaria, intelectualmente muy preparado, persona afable y reservada, también tiene fama de conservador. En agosto del año pasado, el Papa lo nombró presidente de la comisión que debe estudiar la delicada cuestión de poder ordenar a diaconisas. Ladaria es natural de Manacor y tiene 73 años.


El papa Francesc ha nomenat nou prefecte de la Congregació per a la Doctrina de la Fe al mallorquí Lluís Francesc Ladaria Ferrer, que fins al moment exercia com a secretari del departament la funció del qual és custodiar la correcta doctrina catòlica a l'Església.
Ladaria substitueix el cardenal Gerhard Ludwig Müller, que durant cinc anys ha estat al capdavant de la Congregació. L'alemany s'havia situat amb els sectors conservadors i es mostrava reticent a alguns canvis impulsats pel Papa en l'àmbit familiar, com el permís per a combregar als divorciats que es tornen a casar.
Segons ha informat l'oficina de la Santa Seu en un comunicat, el pontífex "ha donat les gràcies al Cardenal Gerhard Ludwig Müller i ha cridat a succeir-lo en els mateixos encàrrecs a Lluís Francesc Ladaria Ferrer".

Expert en Teologia

El sacerdot Ladaria va ser nomenat per Benet XVI com a Secretari de la Congregació el juliol de 2008. Va néixer a Manacor (Mallorca) i va estudiar a la Universitat de Madrid, on es va graduar amb una llicenciatura en Dret el 1966.

Va ser ordenat sacerdot el 29 de juliol de 1973 i el 1975 va obtenir el doctorat en teologia a la Pontifícia Universitat Gregoriana, amb una tesi titulada "L'Esperit Sant a Sant Hilari de Poitiers", i es va convertir en professor de teologia dogmàtica de la Universitat Pontifícia de Comillas. El 1984 va assumir el mateix càrrec a la Universitat Pontifícia Gregoriana de Roma, on va ser vicerector de 1986 fins a 1994.
El Nacional 
Barcelona. Dissabte, 1 de juliol de 2017





Francisco, por una teología más abierta




José Mª Castillo



El nombramiento del jesuita Ladaria, para el cargo de Prefecto de la Congregación para la Doctrina de la Fe, es una de las decisiones más importantes que el Papa Francisco ha tomado para el gobierno de la Iglesia. Es evidente que el actual Obispo de Roma, con su forma de ser y de actuar, le había dado un giro nuevo a la presencia del Papado en la Iglesia, en el mundo y en la sociedad.
Pero también es cierto que, en los asuntos más determinantes, concretamente en cuanto se refiere a la actualización de una teología estancada, que por eso mismo no puede dar la respuesta que necesitan los enormes problemas que hoy tiene que afrontar la Iglesia, en la agitada y cambiante sociedad en que vivimos, en eso es patente que el depuesto cardenal Müller – y quienes se identifican con su pensamiento – han sido (hasta ahora) un freno para la puesta al día de esta Iglesia, crecientemente envejecida, en sus ideas básicas y decisivas.
Pues bien, así las cosas, el cambio decisivo se ha puesto en marcha. El arzobispo Ladaria, por su sólida formación teológica, su experiencia como vice-rector de la Universidad Gregoria, como excelente profesor y decano de la Facultad de Teología Dogmática, por la calidad de sus numerosas publicaciones en los temas más discutidos y de mayor hondura en la teología posconciliar, en todo esto y en su equilibrio como persona, como religioso y obispo, reúne sin duda alguna las condiciones para dar la necesaria solución a los problemas de mayor calado, que el pensamiento y el futuro de la Iglesia tiene que afrontar en este momento.
Se ha dicho, con toda razón, que “en asuntos de verdadera importancia, lo más práctico es tener una buena teoría”. La Iglesia tiene que dar solución ya a cuestiones que no admiten más espera. Y el Papa lo sabe. Por eso, ni más ni menos, el Papa ha puesto, donde tiene que estar, el Prefecto de la Doctrina de la Fe, que estamos necesitando. Ladaria es un hombre que sabe, es un hombre equilibrado, es un creyente que sólo quiere el bien de la Iglesia. Tenemos, pues, el camino abierto a un futuro de esperanza. Quien supo estar de parte de K. Rahner, Y. Congar, E. Schillebeeckx, H. U. von Balthasar, J. Alfaro y tantos otros que aceptaron lo más original y mejor que nos dejó el concilio Vaticano II, es un hombre, un teólogo y un creyente, que, en su fidelidad a la Iglesia, es un excelente gestor de la respuesta que necesitamos.






LA GRANDEZA DE LO SIMPLE
INMA CALVO...

LAS ROZAS (MADRID).
ECLESALIA, 05/07/17.- Amigas y amigos Parece que es parte de nuestra limitación la tendencia a complicar las cosas. Y de esa complicación surgen luego conflictos, cansancio y desesperanza. Jesús nos ayuda a descubrir la grandeza de lo simple. Cuando dejamos a un lado las reivindicaciones de nuestro ego, los agobios desaparecen y se allana el camino de la fraternidad y la sororidad.
En este sentido valoramos la decisión de Francisco por renovar la Iglesia buscando la sencillez evangélica. Podéis leer varios artículos sobre la destitución de dos Cardenales de la Curia romana y el nombramiento de Ladaria al frente de la Congregación para la Doctrina de la Fe.




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada